Grégory Samak: A Titkos könyv

Grégory Samak: A Titkos könyv

Mit tud ez a könyv, ami ennyire tetszik az olvasóknak? Valódi gyöngyszem vagy csak hype? Egyáltalán minek olvassuk: teológiai fejtegetés, vallásos irodalom vagy sci-fi? Nem folytatom, mert számos olyan kérdést lehet feltenni, amelyekre nincs egyértelmű válasz, kezdve azzal, hogy egyáltalán nem mindegy, hívő vagy ateista, sci-fiben járatos vagy járatlan befogadóról van szó.

Scott Hawkins: Az ​Égett-hegyi könyvtár

Scott Hawkins: Az ​Égett-hegyi könyvtár

Képzelj el egy világot, ahol nincs mágia, csak tudás. Ezt a borzasztó méretű tudást egy könyvtár őrzi, írója és fő könyvtárosa Apa – mondjuk úgy, többé-kevésbé Isten. Vagy valami olyasmi. Apa 12 tanítványt vesz magához, aki a 12 tudomány, vagyis a 12 katalógus ismerői és gyakorlói lesznek. Ezek közül egy főszereplőnk, Carolyn. A tanulási módszertan valahol a brutális, az embertelen és a totálisan romboló között húzódik, így fiatal felnőttkorukra lelkileg sérült és változó mértékben őrült lesz mindegyikük. Na, ez az alapszituáció.

The Things That Fly in the Night : Female Vampires in Literature of the Circum-Caribbean and African Diaspora

The Things That Fly in the Night : Female Vampires in Literature of the Circum-Caribbean and African Diaspora

The Things That Fly in the Night explores images of vampirism in Caribbean and African diasporic folk traditions and in contemporary fiction. Giselle Liza Anatol focuses on the figure of the soucouyant, or Old Hag—an aged woman by day who sheds her skin during night’s darkest hours in order to fly about her community and suck the blood of her unwitting victims. In contrast to the glitz, glamour, and seductiveness of conventional depictions of the European vampire, the soucouyant triggers unease about old age and female power.

/* */