Rose Tremain: A Gustav-szonáta

Rose Tremain: A Gustav-szonáta

A Gustav-szonáta világa szerencsére nem sablonos, nem nyer mindig a jó, nem lehet mindent rendbe hozni, egy-egy döntés akár egy egész életet tönkre tehet, ahonnan nincs visszaút. A szereplők gyakran hibáznak, gyakran bántják a másikat, önzőek és nemtörődömök, de valahogy az egész történet mégis szép… És külön kiemelném, hogy rengeteg olyan szál, történés van, ami feladná a magas labdát, hogy az írónő egy laza csuklómozdulattal lecsapja, és meghúzza a legirodalmibb fordulatokat, de nem teszi. Ettől is lesz olyan életszagú és egyedi ez a regény. A Gusztáv-szonáta egy olyan könyv, amit tényleg mindenkinek érdemes lenne elolvasni.

Stephen King, Owen King: Csipkerózsikák

Stephen King, Owen King: Csipkerózsikák

A Csipkerózsikák két részből áll: az első fele a járvánnyal foglalkozik, és elhelyezi „a gyalogokat a sakktáblán”. Sok a karakter, de Stephen King rutinosan mélyíti őket annyira, hogy ne okozzon gondot eligazodni köztük, és szépen felépíti a köztük fennálló viszonyrendszert. A történet másik fele a börtön ostromának leírása, valamint az alvó nők sorsának bemutatása.

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Ha a lakás metaforával szeretnék élni – mely a Fehér farkas című kötetben kimondottan erőteljes –, azt is mondhatnám: Tóth Krisztina minden novellájával egy-egy ajtót tár fel. Ezeken az apró réseken bekukucskálva tizenhat történetszelet sejlik fel előttünk, csontig hatoló, húsba metsző elevenséggel. A valóság éles, mélyreható darabkái ezek, melyek a jelenből kiragadott, kimerevített és összefűzött képkockák láncolatán keresztül pont úgy vezetnek le a lélek mélységeibe, ahogyan a nyitónovella főszereplője ereszkedik alá a liftakna magányába.

Anthony McCarten: A két pápa

Anthony McCarten: A két pápa

A két pápa ténylegesen életrajzi regény, még akkor is, ha ezúttal két (sokszor meglepő párhuzamokat felvonultató) életútról beszélünk. Egyáltalán nem száraz, de nem is kelt forgatókönyves hatást. McCarten egyszerre távolságtartó és intim, hol rideg tényekkel és adatokkal, hol finom humorral kommunikál. Felfesti, hogy a két egyházférfinak mennyire hasonló a története. Egyikük a náci Németországból jött, másikuk a szinte egyfolytában vérben gázoló Argentínából. Végigvezet azon, hogyan lettek a fiúkból papnövendékek, majd papok, s hogyan emelkedtek egyre magasabbra az egyház hierarchiájában. Bemutatja az erényeiket és a bűneiket is, illetve azt, miként fejlődtek a hitünkben, mit tanultak és hogyan változtak a nézeteik.

Jane Austen, Game Theorist

Jane Austen, Game Theorist

How the works of Jane Austen show that game theory is present in all human behaviorGame theory—the study of how people make choices while interacting with others—is one of the most popular technical approaches in social science today. But as Michael Chwe reveals in his insightful new book, Jane Austen explored game theory’s core ideas in her six novels roughly two hundred years ago—over a century before its mathematical development during the Cold War. Jane Austen, Game Theorist shows how this beloved writer theorized choice and preferences, prized strategic thinking, and analyzed why superiors are often strategically clueless about inferiors. Exploring a diverse range of literature and folktales, this book illustrates the wide relevance of game theory and how, fundamentally, we are all strategic thinkers.

TypeScript: Modern JavaScript Development

TypeScript: Modern JavaScript Development

This Learning Path is also for experienced TypeScript developers who want to take their skills to the next level, and also for web developers who wish to make the most of TypeScript. This is a step-by-step, practical guide covering the fundamentals of TypeScript with practical examples. The end-to-end projects included in this book will give you ready-to-implement solutions for your business scenario, showcasing the depth and robustness of TypeScript.

Kodály in the Second Grade Classroom : Developing the Creative Brain in the 21st Century

Kodály in the Second Grade Classroom : Developing the Creative Brain in the 21st Century

Since the mid-twentieth century, Zoltán Kodály’s child-developmental philosophy for teaching music has had significant positive impact on music education around the world, and is now at the core of music teaching in the United States and other English speaking countries. The Kodály Today handbook series is the first comprehensive system to update and apply the Kodály concepts to teaching music in elementary school classrooms. Kodály in the Second Grade Classroom provides teachers with a step-by-step road map for developing children’s performance, creative movement, and literacy skills in an organic and thoughtful manner.