Anthony Burgess: Nem fénylik, mint a nap

Anthony Burgess: Nem fénylik, mint a nap

A “Nem fénylik, mint a Nap” egy Will nevű, lázadozó tizenévesről szól, aki elindul Londonba egy jobb élet és szerelem reményében, és aki később megírja a Rómeó és Júliát, a Hamletet és még számtalan legendás művet és sort, miközben az irodalmi zsenik meglepően hétköznapi életét éli. Shakespeare születésének négyszázadik évfordulója előtt tisztelgett Burgess ezzel a kor- és karakter rajzzal, ami olyan élesre sikerült, hogy a lapokról párolog a XVI. századi London bűzének és a tintának a keveréke. Ez egy letehetetlen regény, egy főhajtás és egy ritka esete annak, amikor az életrajz írója ugyanolyan érdekes, mint akiről ír. Ajánlom mindenkinek, aki akár egyszer is hallotta már Shakespeare nevét.

Polcz Alaine: Asszony a fronton

Polcz Alaine: Asszony a fronton

Polcz Alaine önéletrajzi ihletésű könyve nagyon megrázó olvasmány, mert leírja benne a második világháború összes szörnyűségét. Nagy tisztelet azért, hogy túlélte, és hogy le tudta írni. Nagy szükség van az ilyen könyvekre, hogy ne felejtsük el, milyen ára van a háborúnak.

5 dokumentumregény

5 dokumentumregény

A dokumentumregény olyan regény, ami félig valóság, félig fikció. Érdemes ilyet olvasni, mert a száraz tényeket emészthetővé teszi, és beleszövi a történetbe a valóságot, így az ismereteinket is bővíthetjük egy-egy személy életéről vagy múltbeli eseményekről.

Shipwreck at Cape Flora: The Expeditions of Benjamin Leigh Smith, England’s Forgotten Arctic Explorer

Shipwreck at Cape Flora: The Expeditions of Benjamin Leigh Smith, England’s Forgotten Arctic Explorer

Benjamin Leigh Smith discovered and named dozens of islands in the Arctic but published no account of his pioneering explorations. He refused public accolades and sent stand-ins to deliver the results of his work to scientific societies. Yet, the Royal Geographic Society’s Sir Clements R. Markham referred to him as a polar explorer of the first rank.Traveling to the Arctic islands that Leigh Smith explored and crisscrossing England to uncover unpublished journals, diaries, and photographs, archaeologist and writer P. J. Capelotti details Leigh Smith’s five major Arctic expeditions and places them within the context of the great polar explorations in the nineteenth century.

Exposé of Polygamy : A Lady’s Life among the Mormons

Exposé of Polygamy : A Lady’s Life among the Mormons

After the 1872 publication of Expose’, Fanny Stenhouse became a celebrity in the cultural wars between Mormons and much of America. An English convert, she had grown disillusioned with the Mormon Church and polygamy, which her husband practiced before associating with a circle of dissident Utah intellectuals and merchants. Stenhouse’s critique of plural marriage, Brigham Young, and Mormonism was also a sympathetic look at Utah’s people and honest recounting of her life. Before long, she created a new edition, titled “Tell It All,” which ensured her notoriety in Utah and popularity elsewhere but turned her thoughtful memoir into a more polemical, true expose’ of Polygamy.

Booton Herndon: A fegyvertelen katona : Desmond Doss igaz története

Booton Herndon: A fegyvertelen katona : Desmond Doss igaz története

Számos történet, újságcikk és dokumentumfilm mellett Mel Gibson rendezésében egy egészestés mozi is megörökíti az első olyan amerikai katona történetét, aki a fegyverviselést lelkiismereti okokból megtagadóként kiérdemelte a legmagasabb katonai kitüntetést, a Becsület Érdemérmet. Desmond Doss története azonban jóval több annál, mint amennyit a róla készült A fegyvertelen katona megmutat.

/* */