Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen

Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen

Mi történt volna, ha a negyvenes években egy náciszimpatizáns celebritást választanak Amerika első emberének? Philip Roth alternatív Amerikájában az antiszemita Charles Lindbergh nyeri az elnökválasztást, az amerikai zsidó közösség mindennapjait pedig egyre inkább a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság jellemzi.

Imagining Surveillance: Eutopian and Dystopian Literature and Film

Imagining Surveillance: Eutopian and Dystopian Literature and Film

Critically assesses how literary and cinematic eutopias and dystopias have imagined and evaluated surveillance. Imagining Surveillance presents the first full-length study of the depiction and assessment of surveillance in literature and film. Focusing on the utopian genre (which includes positive and negative worlds), this book offers an in-depth account of the ways in which the most creative writers, filmmakers and thinkers have envisioned alternative worlds in which surveillance in various forms plays a key concern.

Petőcz András: Idegenek : harminc perccel a háború előtt

Petőcz András: Idegenek : harminc perccel a háború előtt

Petőcz András kortárs magyar szerző regénytrilógiájának első kötete. A regény főszereplője egy nyolcéves kislány, aki édesanyjával egy kis városban a fokozódó háborús fenyegetettség borzalmai között él. Az elbeszélést nem tudjuk pontosan elhelyezni sem térben, sem időben, játszódhat a közelmúltban, de akár a közeljövőben is, tehát disztópiaként, azaz negatív jövőképként is olvashatjuk.

Takami Kósun: Battle ​Royale

Takami Kósun: Battle ​Royale

Az elbeszélés végig E/3.-ben pörög, de fejezetenként más-más szereplők szemszögéből ismerjük meg a történetet, és itt Takami Kósun változatos típusokat vonultat fel az elkényeztetett felsőbbrendű ficsúron át a pszichopatán keresztül az árva lázadó fiúig tényleg nagy a választék, persze különböző módon reagálnak a játékra azaz, hogy csak úgy maradhatnak életben, ha a többi osztálytársuk meghal.

Ernest Cline: Ready player one

Ernest Cline: Ready player one

Disztópiáról van szó, 2044-et írunk. A valóság, a való világ rossz lett. Az emberek szegények, konténerházakban laknak, éheznek. A “menekülést” egy nagyon aprólékosan kifejlesztett, és teljesen valósághű virtuális valóság jelenti: az OASIS.